Google Website Translator Gadget

Labels

Wednesday, May 11, 2011

Gheea- untul clarifiat- aliment si medicament- ayurveda

Gheea, pe numele sau sanskrit "grita" cunoscut de europeni sub denumirea unt clarifiat este un produs atat alimentar cat si terapeutic, folosit foarte des in bucataria asiatica, in special indiana, fiind un ingredient nelipsit al medicinei traditionale indiene ayurveda (cu o traditie veche de 5000 de ani). Proprietatile sale deosebit de valoroase il fac sa fie mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina traditionala ayurveda il recomanda pentru o mare varietate de afectiuni si probleme de sanatate.

Gheea - "aliment sacru" in religia Hindusa

Gheea, considerata "hrana zeilor", are deopotriva un rol sacru in religia hindusa, fiind folosita in cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit in focul ritualic simbolizand intretinerea focului sacru Agni, sustinator al vietii. In mitologia hindusa se spune ca, Prajapati, zeitate suprema hindusa, a creat gheea prin frecarea palmelor sale si picurandu-l in focul sacru Agni, a dat nastere fiilor sai, asigurand astfel continuitatea vietii.

Diferenta dintre untul obisnuit si ghee

Exista o diferenta fundamentala intre untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea. In cadrul prepararii untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi sunt eliminate, ramanand astfel doar grasimea pura din unt, in felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit. Gheea bine preparata nu rancezeste, nu mucegaieste, putand fi tinuta la temperatura camerei saptamani si chiar ani la rand fara a-si schimba proprietatile. De altfel, textele ayurvedice stravechi ne spun ca gheea (untul clarifiat) cu cat este mai veche, mai "imbatranita", cu atat este mai valoroasa din punct de vedere terapeutic, fiind folosita in vindecarea multor
afectiuni.

Cum se prepara gheea?

Gheea se prepara din unt de vaca, bogat in grasime si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul intr-un vas de inox pe un foc mic, si se topeste incet. Din momentul topirii sale, apa prezenta in unt incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. In primele minute de fierbere untul topit contine multe flocoane albe, ce reprezinta apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care incep sa se separe de ghee. Pe parcursul procesului de formare, aceste flocoane precipita din ce in ce mai mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul vasului) ori se ridica in spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind eliminate odata cu aceasta spuma. La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale si a apei, are loc separare clara a gheei sub forma unui lichid galben stralucitor, clar, transparent, fara flocoane in interior. In acest moment luam vasul de pe foc, si prin intermediul unui tifon, strecuram lichidul galben stralucitor, asa incat si ultimele urme de spuma si reziduuri sa fie indepartate. Vom pune lichidul intr-un borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pana in momemtul folosirii. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut in frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca gheea preparata de noi este de buna calitate. Textele ayurvedice stravechi spun ca gheea bine preparata si obtinuta din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar si 100 de ani.
Care este scopul sau terapeutic?


- Tonic, reintineritor, nutritiv (textele ayurvedice spun ca"hraneste toate tesuturile si organele"),
- Antianemic,
- Detoxifiant (impiedica acumularile toxice numite "Ama" in medicina ayurveda),
- Antidot in caz de otraviri,
- Scade colesterolul sanguin,
- Stimulent al digestiei,
- Scade aciditatea gastrica,
- Bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm (impreuna cu anumite amestecuri din plante),
- Recomandat in afectiuni biliare,
- Recomandat in insomnie - o lingurita de ghee in lapte cald, seara la culcare induce somnul in mod natural.
- Recomandat in epilepsie si tulburari de memorie,
- Se foloseste cu rezultate bune in afectiuni ale pielii.
- Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii.
        
Gheea este un element de baza utilizat atat pentru prepararea remediilor terapeutice in medicina ayurveda cat si pentru procedeeele de purificare a corpului, numite Panchakarma din cadrul aceluiasi sistem ayurveda.

Cum se foloseste in alimentatie?

In mod obisnuit in bucataria indiana se foloseste la gatitul si prajitul alimentelor, proprietatile sale digestive (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia anumitor principii nutritive) facandu-l nelipsit din preparatele alimentare. In India copiilor li se ofera zilnic o lingurita de ghee atat pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice dar mai ales pentru cresterea inteligentei si a memoriei.

No comments:

Post a Comment